Állatorvos -szemészet – diagnosztika

Az állatorvos -szemészet területén alkalmazott diagnosztikai eljárások

Az állatorvos -szemészet területén is igaz, hogy a helyes gyógykezelés és hatékony terápia megválasztásához elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása. A tüneti mellett az oktani diagnózis megállapítására törekszünk. Célunk, hogy mihamarabb felderítsük a szemészeti elváltozások és kórképek kialakulásának okát, hiszen a betegségek tüneteinek kezelése és a kiváltó ok megszüntetése együtt képezi a sikeres, hosszú távú gyógyulás kulcsát.

Az állatorvos -szemészet vizsgáló módszerei

Az általános fizikális vizsgálat elengedhetetlen egy állatorvos -szemészet szakellátás esetén is. Léteznek ugyanis olyan betegségek, melyeknek folyományaként, melléktüneteként jelentkezik szemészeti panasz, így hiba lenne figyelmen kívül hagyni az állat egyéb szervrendszerének működését.

Számtalan kutya szembetegség és macska szembetegség megállapításához nem elegendő az egyszerű fizikális vizsgálat, ezért a legtöbb esetben különböző kiegészítő eljárásokat kell végeznünk, melyek segítségével a szem különböző részeinek működéséről bővebb információt nyerhetünk.

Milyen eszközöket használ az állatorvos -szemészet?

A kiegészítő vizsgálatok legnagyobb részét kifejezetten állatorvos -szemészet céljára kifejlesztett speciális eszközökkel végezzük, hiszen a humán orvoslásban használt műszerek, bár működési elvükben sokszor megegyeznek az állatorvos -szemészet során használtakkal, az állatok kooperációjának hiánya és az anatómiai eltérések miatt legtöbbször nem alkalmazhatóak macska vagy kutya szemészet során.

Milyen gyakran végeznek kiegészítő diagnosztikai eljárásokat az állatorvos -szemészet során?

Az állatorvos -szemészet területén használt diagnosztikai eljárások közül van, amelyeket a szemészeti szakellátások során szinte minden alkalommal, rutinszerűen elvégezzük. Ilyen például egy szemnyomásmérés, könnytermelés mértékének mérése vagy a szaruhártya sérülések festéses kimutatása. Ezek a tesztek pár perc alatt könnyen kivitelezhetőek és az eredmény kiértékelése sem vesz igénybe több időt.

Vannak eljárások, melyek nagyobb előkészültséget kívánnak. Ilyenek például az esetlegesen bódítással járó vizsgálatok. Ebben az esetben az előzetes megbeszélést követően külön időpontban tudjuk elvégezni az adott állatorvos szemészet vizsgálatot.

Állatorvos -szemészet vizsgálat során szükség van bódításra?

Több kiegészítő vizsgálat éber állapotban is biztonságosan elvégezhető. Viszont egy állatot nem kérhetünk meg, hogy maradjon mozdulatlan, így az állatorvos -szemészet azon vizsgálataihoz, melyek során a műszerek helyes használata megkívánja és a kapott eredmény megbízhatósága érdekében elengedhetetlen a kutya mozdulatlansága, bódítást alkalmazunk. Ilyen vizsgálat például a szemkörnyék és koponya röntgen felvételének készítése, esetenként a könnycsatorna átjárhatóságának vizsgálata és az elektroretinográfiás ideghártya vizsgálat.

Az oldalsó sávban az általunk használt speciális eszközök és diagnosztikai eljárások kerülnek ismertetésre, így szűkebb bepillantást nyerhetnek, mely módszerek segítségével jut el a szemész állatorvos egy kórisme felállításához.

ÁLLATORVOS SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS

Kérdezne? Segítségre van szüksége?
A Klapka Állategészségügyi Központ munkatársai állnak az Ön rendelkezésére.
+3630 263-7762 | info@allatorvos.net
Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!