Szemészeti szűrővizsgálatok

Az állatorvosi –szemészet területén belül fontos jelentőséggel bír a teljes körű szemészeti szűrővizsgálat, amelynek elvégzésére már szemészeti központunkban is lehetőség van. Egy ilyen komplex vizsgálat nem csak tenyészállatoknak javasolt – amelyeknél elengedhetetlen feltétel, hogy genetikailag öröklődő kutya szembetegségektől illetve macska szembetegségektől mentesek legyenek -, hanem házi kedvencként, családtagként tartott állataink számára is fontos vizsgálat lehet. Rendszerint kutyáknál végezzük el ezt a fajta vizsgálatot, de egyes szembetegségekben akár a macskák is érintettek lehetnek, így ez utóbbi fajnál is javasolt az elvégzése. Mint minden betegségnél, itt is a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. Egy esetleges kialakulóban lévő szembetegség felismerésével, amely még nem feltétlenül okoz a tulajdonos számára észrevehető klinikai tüneteket, sokkal gyorsabb gyógyulást érhetünk el, mintha már előrehaladottabb állapotában kezdenénk meg a szem terápiás kezelését. Ezen kívül egy időben észrevett kutya szembetegség vagy macska szembetegség kezelése anyagi szempontból is sokkal kevesebbe kerül, mintha már egy régóta beteg szemet kellene gyógykezelnünk, amely esetenként műtéti beavatkozást is igényelhet.

Egy ilyen szemészeti szűrővizsgálat éber állapotban történik, nem szükséges ehhez az állatot bódítani. A teljes időtartama általában 30 – 40 perc. Először külső megtekintéssel megvizsgáljuk az állat szemét, elvégezzük a különböző látási-neurológiai reflexvizsgálatokat, majd különféle diagnosztikai eszközök segítségével folytatjuk a részletes szemvizsgálatot. Ilyen eszköz többek között a réslámpa, amely egyfajta mikroszkópként is funkcionál. Ennek a segítségével megvizsgáljuk a szem elülső területén található képleteket. Majd érzéstelenítő szemcseppet csepegtetünk az állat szemébe, és megmérjük a belső szemnyomását egy szemnyomásmérő eszközzel, az úgynevezett tonopennel valamint egy gonioszkópiás lencsével a csarnokzug állapotát ellenőrizzük. A szűrést szemfenékvizsgálattal zárjuk, amikor az ideghártya (retina) állapotát vizsgáljuk meg. Ehhez előtte egy pupillatágító szemcsepp alkalmazásával ki kell tágítani az állat pupilláját, hogy a szemtükröt (oftalmoszkóp) és a digitális szemfenékvizsgáló kamerát megfelelően tudjuk használni. Ez utóbbi eszköz a szemfenékről több fényképet készít, így lehetőség van a képek archiválására.

Kiegészítő állatorvosi szemészeti vizsgálatok

Amennyiben a szűrővizsgálat során tapasztalt elváltozások indokolttá teszik, további kiegészítő vizsgálatok elvégzését is javasoljuk. Ilyen vizsgálat a szemészeti ultrahang-, ERG- és esetenként a DNS-vizsgálat.

Szemészeti ERG vizsgálat

Az ERG (elektroretinográfiai)- vizsgálatot célszerű bódított állapotban elvégezni, ugyanis érzékelő elektródákat kell a fej adott pontjaira helyezni, a szaruhártyára pedig egy fényimpulzust kibocsájtó kontaktlencsét. Mivel ezeknek az eszközöknek pontosan kell illeszkedni a megfelelő helyen, egy éber állat akaratlan izommozgásából adódóan is zavaró jelek keletkezhetnek az ERG-görbén. A bódítástól csak teljesen nyugodt, együttműködő állat esetében tekinthetünk el.

Szemészeti ultrahang vizsgálat

A szemészeti ultrahangvizsgálat során egy speciális ultrahangfejjel vizsgáljuk meg a szem belső képleteit. Egy ilyen vizsgálat nem jár fájdalommal és optimális lenne éber állapotban elvégezni, így csak akkor szükséges a bódítás, ha nehezen kezelhető az állat. Ugyanakkor ezekre a speciális kiegészítő vizsgálatokra az esetek többségében nincs szükség, mert a fent ismertetett módszerekkel is megfelelően el lehet végezni a szemészeti szűrővizsgálatot.

További részletes ismertetőt a szemészeti szűrővizsgálat során használt eszközökről, a különböző kutya szembetegségről és macska szembetegségről a honlapunk további menüpontjaiban olvashatnak.

ÁLLATORVOS SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS

Kérdezne? Segítségre van szüksége?
A Klapka Állategészségügyi Központ munkatársai állnak az Ön rendelkezésére.
+3630 263-7762 | info@allatorvos.net
Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!