Elektroretinográfiai (ERG) vizsgálat

Az állatorvosi -szemészet elektrofiziológiai vizsgálómódszere az ERG (elektroretinográfiai)- vizsgálat, amely során a szem retinájának (ideghártyájának) a funkcióját vizsgáljuk.

A vizsgálat során az állat szaruhártyájára illetve a koponya megfelelő pontjára elektródákat helyezünk fel, amelyek az elektroretingráfiai vizsgálókészülékhez vannak kapcsolva. A szaruhártya felületére felhelyezett elektróda végén egy speciális kontaktlencse található, amely adott erősségű fényimpulzusokat bocsájt az állat szemébe. Ezt az impulzust az állat ideghártyájának (retinájának) fényérzékelő receptorsejtjei érzékelik, és ingerület formájában reagálnak erre. Az elektródák ezt az ingerületet érzékelik és az ERG-készülékhez kapcsolt számítógép/laptop monitorján hullámgörbe formájában megjelenítik. A hullám lefutása, nagysága és sűrűsége alapján kapunk információt arról, hogy a retina megfelelő módon reagált-e a fényimpulzusokra.

Az elektroretinográfiai vizsgálat menete

Az ERG-vizsgálat során nagyon fontos, hogy az állat megfelelően legyen pozícionálva és az elektródok pontosan legyenek felhelyezve, mert e nélkül a mért eredmények nem lesznek megfelelőek. Így éber állapotban nem mindig lehet elvégezni ezt a vizsgálatot, így egy általános felületes bódításra van szükség.

A vizsgálatot sötétített és megvilágított helyiségben is el kell végezni, mert az ideghártya fényérzékelő sejtjei másképpen reagálnak a két különböző helyzetben. A fényimpulzussal történő ingerlést egymás után többször is elvégezzük, mert így sokkal pontosabb eredményt kapunk a mért értékek átlagából, mintha csak egyetlen egyszer végeztük volna el a vizsgálatot.

Mikor szükséges az ERG-vizsgálat?

Amikor az állat látóképessége nem megfelelő vagy egyáltalán nem lát az állat és más szemészeti diagnosztikai módszerrel (szemészeti ultrahangvizsgálat, szemfenékvizsgálat) kóros eltérést nem tapasztalunk, akkor célszerű elvégezni az ERG-vizsgálatot, hogy a probléma hátterében az ideghártya nem megfelelő működése áll-e.

Szürkehályog (cataracta) műtétek előtt pedig elengedhetetlen ennek a diagnosztikai vizsgálatnak az elvégzése. Ugyanis, ha a retina nem működik megfelelően, akkor nincs értelme műtéti úton az elhomályosodott lencsét műlencsére kicserélni, mert az állat látása ugyanúgy nem fog javulni illetve nem nyeri vissza a látóképességét.

Kiss Edina
dr. Fenyves Ildikó

erg1-min

erg3-min

erg2-min

Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!