SARD (Hirtelen kialakuló retina degeneráció) kutyáknál

A SARD (hirtelen kialakuló retina degeneráció) egy ritka kutya szembetegség

A SARD mozaikszó az angol „sudden acquired retinal degeneration” szavakból származó kifejezés. Váratlanul alakul ki, mindkét szemet érintő vakságot okoz. E szembetegség csak kutyákban fordul elő. A kialakulás pontos okát nem tudjuk, és egyelőre nincs is lehetőség e kórkép megelőzésére/kezelésére. A betegség megjelenését feltehetően hormonális egyensúlyzavar okozhatja vagy akár valamilyen autoimmun folyamatról is lehet szó. Viszont e két feltevés jelenleg nem bizonyított.

A SARD (hirtelen kialakuló retina degeneráció) tünetei

SARD esetén először csak az tűnik fel az állattartónak, hogy a kutya nekimegy az őt körülvevő tárgyaknak. Esetleg még az is szembetűnő változás lehet, hogy a kutya mindkét szemében a pupilla tág és erős fényre sem tud összehúzódni. Ezek a váratlanul kialakuló tünetek igen ijesztőek tudnak lenni.

Alapvetően ritka kórképről van szó, amely középkorú, kissé kövér kutyákban, leginkább tacskókban és uszkárokban fordul elő. Ezen állatok sok esetben több vizet isznak, több vizeletet is ürítenek és relatíve kevés eleség adása mellett növekszik a súlyuk. Továbbá, a vérvizsgálatuk alapján a mellékvesekéreg túlműködése mutatható ki, amelyet hyperadrenocorticismusnak vagy Cushing – kórnak nevezünk.

A SARD szembetegség felismerése és diagnosztikája

A kutya teljes körű (szemfenékvizsgálatot is jelentő) szemészeti vizsgálata, az elektroretinográfiás (ERG) vizsgálat (elektroretinográfia), illetve az állat alapos belgyógyászati kivizsgálásával ez a szembetegség megállapítható. Az esetek többségében a szemfenék-vizsgálat eredménye negatív, vagyis nincs látható kóros elváltozás. Emiatt nagyon fontos az ERG-vizsgálat, amely az ideghártya (retina) kis fényérzékelő receptorsejtjeinek a működését vizsgálja. Így negatív szemfenékvizsgálat esetén is képes kimutatni, ha a retina nem működik megfelelően. A szemészeti vizsgálat során azonban ki kell zárnunk több szembetegséget is, ilyen a retina leválás valamint a látóideg (nervus opticus) gyulladása (optic neuritis), amely szintén okozhat látásromlást, ill. vakságot.

dr. Fenyves Ildikó

A SARD (hirtelen kialakuló retina degeneráció) állatorvosi szembetegség leírása:

Betegség neve:
SARD (Sudden Acquired Retinal Degeneration = Hirtelen kialakuló retina degeneráció).

Elterjedése:
Ritka.

Érintett állatok:
Kutya.

Genetikai öröklődésű-e:
A betegség nem mutat genetikai öröklődést.

Szűrhető-e: 
A betegség nem szűrhető.

Diagnosztika:
Szemfenék- és elektroretinográfiai (ERG) vizsgálat valamint részletes belgyógyászati vizsgálat.

Kezelhető-e: 
A betegség nem kezelhető.

Megelőzhető-e: 
A betegség nem megelőzhető.

Létezik-e ellene oltás: 
A betegség ellen nem létezik védőoltás.

Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!