Állatorvos szemészeti műtét

Állatorvosi -szemészet műtéti eljárások

Az állatorvosi –szemészet területén belül napjainkban már arra is van lehetőség, hogy a kutya és macska szembetegségeket adott esetekben műtéti úton gyógyítsuk meg. Így szemészeti központunkban is mód nyílik erre a szemészeti szakellátás keretén belül.

A szemészeti központunk vezetője dr. Fenyves Ildikó, állatorvos-szemész, akinek munkáját két másik szemész állatorvos kollégája, dr. Bárány Györgyi és dr. Lévai Péter is segíti. Központunk nem csak Pest megyéből, hanem az ország egész területéről fogad kutya és macska betegeket, olykor még a szomszédos országokból is jönnek hozzánk beteg állatokkal.

Az állatorvosi -szemészet műtétek speciális területét jelentik az állatorvosi sebészetnek, ugyanis itt kis területen történik az operáció, és sokszor a szemnek olyan részein kell dolgozni, amelyhez már nagyítószemüveg illetve sok esetben operációs mikroszkóp szükséges. Emiatt a szemészeti operációk elvégzésére nem minden állatorvosi rendelő és állatorvos van felkészülve, az ilyen beavatkozásokhoz speciális szaktudás, eszközök és műtő szükséges. Szemészeti központunkat és az állatorvosi –szemészet rendelésünket e kritériumoknak való megfelelés után hoztuk létre, így speciális szemészeti vizsgálóeszközökkel és operáló eszközökkel felszerelt vizsgáló helyiség és műtő áll a beteg kutyák és macskák részére.

Műtőnkben a szemészeti beavatkozások többsége az országban egyedülálló módon megtalálható Takagi OM-8 operációs mikroszkóp segítségével történik, amely lehetővé teszi, hogy a szem különböző struktúráján végezzünk el beavatkozásokat akár néhány milliméteres területen hajszálvékonyságú varrófonalakkal. A szemsebészeti munkánkat az operációs mikroszkópon kívül még számos speciális szemészeti eszközök segítik (pl. úgynevezett phacoemulzifikátor gép, különböző csipeszek, ollók).

A szemsebészeti műtétek elvégzésénél különböző fejtámaszokat és vákuumpárnákat használunk az állat fejének megfelelő beállításához, hiszen sokféle kutyafajta létezik, amelyek eltérő fejformával rendelkeznek, emiatt olykor nem egyszerű a szembeteg állat beállítása.

A szemműtétek másik fontos feltétele a megfelelő és biztonságos altatás. A szemműtétek alatt mindig egy altató állatorvos végzi az állat anesztéziáját. Ő felügyeli, hogy megfelelő mélységben történik-e az altatás, és ha szükséges, akkor mélyít az altatáson. Szemműtéteink során speciális altatási protokollt alkalmazunk, amelynek során altatógéppel történik az állat mesterséges anesztéziája, miközben a légcsőtubuson keresztül oxigént, vénakanülön keresztül pedig kombinált fájdalomcsillapító készítményeket kap a műtét teljes időtartama alatt. Ezen kívül egy asszisztens is mindig jelen van a szemműtéteknél, aki az operáló állatorvos munkáját segíti.

A műtétek befejezése után a műtött kutya vagy macska egy külön műtő utáni őrző helyen ébredezik felügyelet mellett. Műtét után legalább egy 2-3 órát még itt tartjuk a műtött állatokat, csak teljesen éber állapotban adjuk haza őket.

ÁLLATORVOS SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS

Kérdezne? Segítségre van szüksége?
A Klapka Állategészségügyi Központ munkatársai állnak az Ön rendelkezésére.
+3630 263-7762 | info@allatorvos.net
Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!