Mikor forduljon szemész állatorvos specialistához?

Mikor keresendő fel szemész állatorvos, kutya szemész vagy macska szemész?

Van olyan kutya szembetegség és macska szembetegség, mely felismeréséhez és kezeléséhez elegendő egy általános praxis felszereltsége és szaktudása. Sok esetben viszont nem bizonyul eredményesnek a már elkezdett terápia. A szemtünetek huzamosabb ideig fenn állva tovább károsíthatják kedvenceik látókészülékét, gyakran visszafordíthatatlan következményeket hátrahagyva. Nagyon fontos, hogy időben, még a maradandó károsodás kialakulása előtt lássa kedvencét kutya szemész vagy macska szemész.

Csak úgy, mint a humán orvoslásban, úgy az állatorvoslásban is elterjedt a specializáció. Egy szemész állatorvos szélesebb körű diagnosztikai és terápiás lehetőségekkel rendelkezik, így gyakran reménytelennek tűnő, mások által sikertelenül kezelt eseteket képesek megoldani.

A szem egy olyan érzékszerv, melynek részeit csak különleges, kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközökkel tudjuk vizsgálni és elérni, így az általános praxisok felszereltsége sem a diagnosztikára, sem az esetleges szem műtétek elvégzésére nem alkalmasak.

Szemész állatorvos keresendő fel abban az esetben is, ha valamely fajta tenyésztéséhez elengedhetetlen szemészeti szűrővizsgálat tétele vagy kedvence hajlamos bizonyos szembetegségekre.

Forduljon tehát állatorvoshoz:

  • Ha valamely fajta tenyésztéséhez elengedhetetlen szemészeti szűrővizsgálat tétele. Minőségi tenyésztői munkának egyik legfontosabb feladata kell legyen az öröklődő betegségek előfordulási gyakoriságának ritkítása.
  • Ha kedvence hajlamos bizonyos macska vagy kutya szembetegségekre. Manapság sajnos rengeteg fajtáról elmondhatjuk ezt és gyakran előfordul, hogy genetikailag hordozzák magukban a hibás géneket. A korai diagnózis fontos lehet a későbbi betegség lefolyása szempontjából, tehát nemcsak tenyészállatok esetében javasolt szemész állatorvos felkeresése és szűrővizsgálat tétele.
  • Ha kedvence szemén vagy szemkörnyékén fokozott váladékozást, kipirultságot, fájdalmat, homályosodást, duzzanatot, hunyorgást, szemhéjlógást vagy bármi egyéb olyan elváltozást észlel, mely az eddig megszokott normálistól eltér, mert lehet, hogy napokon, órákon múlik a maradandó károsodás kialakulása.
  • Ha kedvencén tájékozódási problémákat észlel. A kutyák és macskák sokkal könnyebben alkalmazkodnak a látásromlás okozta kellemetlenségekhez, mint egy ember, hiszen egyéb, rendkívül kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek, melyek segítségével könnyebben tájékozódhatnak. Mégis feltűnhet, ha kedvence nem tudja felmérni rendesen a távolságokat, nekimegy tárgyaknak.
  • Ha kedvence olyan macska vagy kutya szembetegségben szenved, melyet már valamilyen terápiával kezelni kezdtek, ami azonban sikertelennek bizonyult, így a betegség huzamosabb ideje már fenn áll.
Állatorvos-szemészet szakrendelés:

+3630 263-7762
INFO@ALLATORVOS.NET
Útvonaltervezés »

Rendelési idő:
Hétfő: 09:00-19:00
Kedd, csütörtök: 10:00-18:00
Szerda, péntek: 10:00-20:00
Szombat: 09:00-19:00 (csak sürgősségi/ügyeleti szemészet)
Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva. | A honlapot összeállította:
error: Content is protected !!