Mikor forduljon szemész állatorvos specialistához?

Mikor keresendő fel szemész állatorvos, kutya szemész vagy macska szemész?

Számos  kutya szembetegség és macska szembetegség felismeréséhez és kezeléséhez elegendő egy általános praxis felszereltsége és szaktudása. Speciális esetekben azonban az adott szembetegség ellátása szakosodott rendelőben javasolt. A szem egy olyan érzékszerv, melynek részeit csak különleges, kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközökkel tudjuk vizsgálni. Szemész állatorvos keresendő fel abban az esetben is, ha valamely fajta tenyésztéséhez szükséges a  szemészeti szűrővizsgálat. 

Bizonyos szembetegségek megelőzése céljából egészséges, panaszmentes állatok vizsgálata is indokolt lehet. Utóbbi vizsgálatok egyes kutyafajtáknál különösen javasoltak már fiatal korban. Ezen fajták a mopsz, a  labrador és golden retriever, a francia bulldog, a shih-tzu, pekingi palotakutya, a minden fajta terrier (ezen fajták első vizsgálata kb 3 éves korban javasolt), border collie, aussie, corgi, bearded collie, collie. Utóbbi kutyafajtáknál pedig lényeges a kölykök vizsgálata 6-7 hetes! korban.

Az alábbi esetekben forduljon állatorvoshoz:

  • Ha az állat szemén vagy szemkörnyékén fokozott váladékozást, kipirultságot, fájdalmat, homályosodást, duzzanatot, hunyorgást, szemhéjlógást vagy bármi egyéb olyan elváltozást észlel, mely az eddig megszokott normálistól eltér. Bizonyos szembetegségek esetén  napokon, órákon múlik a maradandó károsodás kialakulása. Ilyen pl. a szaruhártya fekély, glaukoma vagy a retina leválása.
  • Ha kedvencén tájékozódási problémákat észlel. A kutyák és macskák sokkal könnyebben alkalmazkodnak a látásromlás okozta kellemetlenségekhez, mint egy ember, hiszen egyéb, rendkívül kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek, melyek segítségével könnyebben tájékozódhatnak. Mégis feltűnhet, ha az állat nem tudja felmérni rendesen a távolságokat, nekimegy tárgyaknak.
  • Ha a macska vagy a kutya olyan szembetegségben szenved, melyet már valamilyen terápiával kezelni kezdtek, ami azonban sikertelennek bizonyult, így a betegség huzamosabb ideje már fenn áll.
Állatorvos-szemészet szakellátás:

Bejelentkezés:

  1. megkönnyíti munkánkat ha az alábbi bejelentkező lapot kitöltve jelentkezik vizsgálatra!
  2. telefonon: +3670 701-4022

CÍM: 2092 Budakeszi, Eperjes u. 9

klapkaszemeszet@gmail.com
+3670 701-4022

Rendelési idő:

Hétfő: 09:00-19:00

Kedd: 09:00-19:00

Szerda: 09:00-19:00

Csütörtök: 09:00-19:00

Péntek: 09:00-19:00

(Valamelyik állatorvos szabadsága esetén a rendelési idő változhat!) Rendelési idő orvosonként
Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!