Szakmai felkészültség az állatorvos -szemészet területén

A Klapka Állatgyógyászati Központ megnyitása óta különös figyelmet fordítunk a szemészeti betegekre. A szemészeti betegségekkel érkező állatok száma évről-évre folyamatosan növekszik. Jelenleg (2019) elmondható, hogy a klinika évente 2800-3000 szemészeti beteget lát el.  Betegeink kb. 90% a kollégák által referált eset, kisebb részük az internet segítségével jut el hozzánk. Pácienseink az ország egész területéről, vagy a környező országokból érkeznek.

Az állatorvos -szemészet szakterületén kiemelkedően fontos tényező a szakmai felkészültség. Itt a betegségek alapos ismerete, a különböző gyógymódok naprakész alkalmazása mellett precíz munkavégzésre, megfelelő rutinra és nagy kézügyességre is szükség van. Ennek elérése érdekében hosszú  tanulásra és sok gyakorlatra van szükség.

Rendelőnk első szemész-állatorvosa dr. Fenyves Ildikó 1999-ben végzett a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen.

Már egyetemi évei alatt is foglalkozott az állatorvos -szemészet szakterülettel, azon belül is a kisállat szemészettel.  Diplomamunkáját a ‘Progresszív retina atrófia kutyákban’ címmel írta. A kisállat szakállatorvosi posztgradualis képzésen pedig ’A collie szemanomália előfordulása a hazai collie, sheltie és border collie állományokban’ címmel készített szakdolgozatot.

Az egyetemi évei óta is folyamatosan képzi magát az állatorvos -szemészet – kisállat szemészet szakterületen belül. Rendszeres látogatója az ECVO (European Collage of Veterinary Ophthalmologists – Állatorvosi Szemészek Európai Tagozata) konferenciáinak, valamint a ESVO (European Society of Veterinary Ophthalmologists – Szemész Állatorvosok Európai Egyesülete) által szervezett szakmai továbbképzéseknek.

A Magyar Kisállat Szemészeti Egyesület elnöke 2011-2019 ig,  2019 től a titkára.

Dr. Abuzant Balázs szemészetre szakosodott állatorvos 2015 től tagja a rendelő csapatának, azóta kizárólag szemészeti beteg állatok ambuláns és műtéti ellátását végzi. A Kisállat Szemészeti Egyesület vizsgával rendelkező rendes tagja.

Harmadik szemészeti rendelést végző kollégánk egyelőre részmunkaidőben segíti a rendelő munkáját: dr. Péczely Zita, A Kisállat Szemészeti Egyesület rendes tagja, és szintén kizárólag szemészeti ellátást végez.

Állatorvos kollégáink mellett a Klapka Állategészségügyi Központban szakképzett, rutinos asszisztensek segítik a munkát mind a diagnosztika, mind a műtéti ellátás során. A klinikára érkező állatot egy felkészült, lelkes csapat fogadja, akik arra törekszenek, hogy az ide érkező betegeket magas színvonalon naprakész szakmai tudással lássák el, odafigyelve a legapróbb részletekre is.

Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!