Szakmai felkészültség az állatorvos -szemészet területén

Az állatorvos -szemészet szakterületén kiemelkedően fontos tényező a szakmai felkészültség. Itt a betegségek alapos ismerete, a különböző gyógymódok naprakész alkalmazása mellett precíz munkavégzésre, megfelelő rutinra és nagy kézügyességre is szükség van. Ennek elérése nem megy egyik napról a másikra, hosszú évek tanulása és sok gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy egy  állatorvos-szemész a pácienseinek a legjobb ellátást tudja nyújtani.

Rendelőnk vezető szemész-állatorvosa dr. Fenyves Ildikó 1999-ben végzett a budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemen (ma Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar).

Már egyetemi évei alatt is foglalkozott az állatorvos -szemészet szakterülettel, azon belül is a kisállat szemészettel.  Diplomamunkáját a ‘Progresszív retina atrófia kutyákban’ címmel írta. A kisállat szakállatorvosi posztgradualis képzésen pedig ’A collie szemanomália előfordulása a hazai collie, sheltie és border collie állományokban’ címmel készített szakdolgozatot.

Az egyetemi évei óta is folyamatosan képzi magát az állatorvos -szemészet – kisállat szemészet szakterületen belül. Rendszeres látogatója az ECVO (European Collage of Veterinary Ophthalmologists – Állatorvosi Szemészek Európai Tagozata) konferenciáinak, valamint a ESVO (European Society of Veterinary Ophthalmologists – Szemész Állatorvosok Európai Egyesülete) által szervezett szakmai továbbképzéseknek.

A doktornő gyakori előadója a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK)  konferenciáknak.  Egy most készülő szemészeti webes továbbképző előadás sorozat fő szervezője, és fő előadója lesz.

Jelenleg ő a Magyar Kisállat Szemészeti Egyesület elnöke.

Kutya- és macska szembetegségekkel kapcsolatos szakmai cikkei rendszeresen jelennek meg a Kisállatorvolás című szakmai havilap hasábjain.

A Klapka Állatgyógyászati Központ megnyitása óta különös figyelmet fordít a szemészeti betegekre. A szemészeti betegségekkel érkezők száma évről-évre folyamatosan növekszik. Jelenleg elmondható, hogy a klinika havonta átlagosan 100-150 szemészeti beteget lát el.  Jelenleg több állatorvos kolléga irányítja hozzánk a bonyolultabb szemészeti eseteit, de sok állattulajdonos magától is felkeresi a rendelőt, miután az interneten vagy más gazditól tudomást szerez az itt folyó munkáról. Egyre többen érkeznek vidékről vagy a határainkon túlról is.

A szakmai felkészültség és a megfelelő műszerezettség mind elengedhetetlenek a komoly szemészeti ellátáshoz. A Klapka Állatgyógyászati Központ szemészeti részlege olyan speciális vizsgálóműszerekkel, mikrosebészeti eszközökkel, gépekkel áll a páciensek rendelkezésére, ami jelenleg Magyarországon egyedülálló az állatorvoslásban. Ezek rutinszerű használata speciális szakmai felkészültséget igényelnek.

ERG készülék segítségével olyan elektroretinográfia vizsgálatot elvégzésére van lehetőség, ami a szem ideghártyájának épségéről ad felvilágosítást. Olyan esetekben van jelentősége, amikor a páciens szeme – pl.:  egy szürkehályog miatt – nem átlátszó, de a műtétet megelőzően fontos tudni, hogy a szem mélyebb struktúrái épek-e. Jelenleg ilyen készülékből 2 db áll szembeteg állatok rendelkezésére, ebből az egyik a Klapka Állategészségügyi Központban található.

A szemészeti operációs mikroszkópjának segítségével olyan precíz beavatkozások is elvégezhetők, mint a szaruhártya varrása, ahol pár milliméteres! öltések behelyezésére van szükség.

Gyakorlott vizsgáló a tonopen készülékkel pár másodperc alatt fájdalommentesen tudja megmérni a szem belnyomását. Ezzel az eszközzel  diagnosztizálható  a kutyák glaukómája, ami, ha kezelés nélkül marad, akár a szem látóképességének teljes elvesztésével járhat.

A phacoemulzifikációs készülék segítségével a kutyák szürkehályog műtétje is elvégezhető, valamint a szemet perforáló sérülésnél az operáló szemész-állatorvos vérzéscsillapításra és az elülső szemterületek öblítésére is gyakran használja.

Mindezek mellett a Klapka Állategészségügyi Központban szakképzett, rutinos asszisztensek segítik a munkát mind a diagnosztika, mind a műtéti ellátás során. A klinikára érkező állatot egy felkészült, lelkes csapat fogadja, akik arra törekszenek, hogy az ide érkező betegeket magas színvonalon naprakész szakmai tudással lássák el, odafigyelve a legapróbb részletekre is.

Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva. | A honlapot összeállította:
error: Content is protected !!