Ínhártya-gyulladás (Episcleritis)

Az ínhártya-gyulladás (episcleritis) egy ritka kutya szembetegség

Ez a szembetegség főleg kutyákban fordul elő esetenként. A fehér színű ínhártya (sclera) a szem külső burkát alkotja, a szaruhártya ,,mögötti” területen található. Aránylag vastag kollagén rostokból és kötőszöveti sejtekből álló réteg. Az úgynevezett episclera borítja, amely egy vékony erekkel átszőtt réteg.

Az ínhártya-gyulladás (episcleritis) tünetei

Az ínhártya-gyulladás számos különböző formával rendelkezik, a leggyakoribb az ún. noduláris forma. Ilyenkor túlnyomórészt felül, a szaruhártyához közel eső területen kisebb-nagyobb duzzanatok jelennek meg. Ezek a tünetek nagyon hasonlóak a szem különféle daganatos elváltozásaihoz, így a szemészeti vizsgálatok során mindenképpen el kell különíteni egymástól a két szembetegséget.

Az ínhártya-gyulladás (episcleritis) kialakulása

Ennek a fajta szembetegségnek a pontos okát nem ismerjük, viszont feltételezhetően immunmediált folyamatok állnak a háttérben, amikor az állat immunrendszerének felismerő képessége nem működik megfelelően. Bizonyos kutyafajtákban gyakoribb az előfordulása (pl. skót juhászkutya), ugyanakkor ennek sem tudjuk a pontos magyarázatát.  Felmerülhet még a szemet ért sérülés ill. ütés, mint kialakító tényező, de mai ismereteink szerint ez nem befolyásolja az episcleritis kialakulását.

Az ínhártya-gyulladás (episcleritis) diagnosztikája

A részletes szemészeti vizsgálat során meg kell állapítani, hogy valóban az ínhártya gyulladásáról van-e szó, és nem egy daganatos elváltozásról. Ennek kizárására úgynevezett aspirációs citológia mintát kell venni a duzzanatból. Ezt a vizsgálatot helyi érzéstelenítésben végezzük el, ugyanis a kóros képletet egy hosszú, vékony tűvel kell megszúrni. A tű segítségével sejteket szívunk ki a képletből, majd a mintát tárgylemezre juttatjuk. A tárgylemezen lévő sejtek speciális festékkel történő megfestése után mikroszkóp alatt vizsgáljuk a mintát. Ily módon viszonylag nagy pontossággal megállapítható, hogy gyulladásos vagy daganatos eredetű sejtek találhatóak-e a duzzanatban. Továbbá a szemgolyó és a környező szövetek ultrahangos vizsgálata is indokolt, hogy a mélyebben lévő struktúrákat is ellenőrizzük.

Az ínhártya-gyulladás (episcleritis) kezelése

A betegség feltételezhető immunológiai háttere miatt tényleges eredményt általában szteroid tartalmú gyógyszerek alkalmazásával érünk el. Viszont ezt csak indokolt esetben választjuk és csak a legkisebb szükséges mennyiségben alkalmazzuk.

dr. Fenyves Ildikó

Ínhártya-gyulladás (episcleritis) állatorvosi szembetegség leírása:

Betegség neve: 
Ínhártya-gyulladás (Episcleritis).

Elterjedése: 
Ritka.

Érintett állatok: 
Főleg kutya (pl. skót juhászkutya), ritkán macska.

Genetikai öröklődésű-e: 
Feltételezhetően nem.

Szűrhető-e: 
A betegség nem szűrhető.

Diagnosztika: 
Aspirációs citológiai vizsgálat és szemészeti ultrahang.

Kezelhető-e: 
A betegség gyógyszeres úton kezelhető.

Megelőzhető-e: 
A betegség nem megelőzhető.

Létezik-e ellene oltás: 
A betegség nem megelőzhető oltással.

Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!