Írisz coloboma

Az írisz coloboma egy ritka szembetegség

A coloboma szó az orvosi szaknyelvben hasadékot, hiányt jelent. Az írisz (szivárványhártya) coloboma megnevezés alatt a szivárványhártya nem megfelelő (inkomplett) fejlődését értjük, amikor egy része hiányzik. Egy ritka szembetegségről van szó, amely embereknél is kialakulhat. Kutyák esetében rendszerint a merle színű egyedekben fordul elő. Ilyen színváltozatban fordulhatnak elő az ausztrál juhászkutyák, skót juhászkutyák, Border collie-k, dogok illetve időnként a tacskók. Egyes ritka eseteket leszámítva egy ártalmatlan elváltozásról van szó, viszont tenyésztési szempontból meghatározó következménye van.

Az írisz coloboma tünetei

Az írisz coloboma során a szivárványhártya széli részének egyenetlensége figyelhető meg. Ilyen esetekben gyakran nem szabályos, kerek formájú a pupilla. Az ilyen szembetűnő elváltozásokat a tulajdonos is észreveheti, ha tüzetesen megnézi az állat szemét. Viszont a nem feltűnő tünetek sok esetben csak az állatorvosi vizsgálat alkalmával derülnek ki.

Az írisz egyenetlenségei általában a pupilla felőli széli részen alakulnak ki, olykor az írisz középső vagy az ínhártyához (a szemgolyó fehér területe) közel eső területén is létrejöhet.

Az írisz coloboma egyes esetekben akadályozhatja a pupilla szűkülését, ill. tágulását, amely hosszú távon az ideghártya károsodását is eredményezheti. Így befolyásolhatja az állat látását is. Emiatt mindig ellenőrizni kell a szemészeti vizsgálat során az állat pupillareflexét, hogy megfelelően működik-e. Viszont az esetek többségében a kis kiterjedésű coloboma nem akadályozza a pupilla szűkülését valamint tágulását, így az állat látását sem befolyásolja.

Az állat egészségét központba helyezve, az ilyen tüneteket mutató egyedeket szakmai szempontból nem javasoljuk tenyésztésbe venni, még ha a magyar tenyésztési szabályok nem térnek ki erre a betegségre, szemben sok külföldi tenyésztői szervezettel.

dr. Fenyves Ildikó

Az írisz coloboma állatorvosi szembetegség leírása:

Betegség neve:
Írisz coloboma (a szivárványhártya egy részének hiánya)

Érintett állatok:
Kutya, macska.

Genetikai öröklődés:
Bizonyos merle színű fajtákban igen (pl. ausztrál juhászkutya, skót juhászkutya, Border collie, dog, tacskó).

Szűrhető:
A betegség csak a látható tünetek alapján szűrhető.

Diagnosztika:
Réslámpa.

Kezelés:
A betegség nem kezelhető.

Megelőzés:
A betegség nagy eséllyel megelőzhető, ha az érintett egyedeket nem vesszük tenyésztésbe.

Megelőző oltás:
A betegség ellen nem létezik védőoltás.

Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!