Terjed a szemférgesség hazánkban is!

Mi az a thelaziosis szemférgesség?

Thelaziozisnak olyan szemféreg fertőzést nevezünk, melyet Thelazia fonálféreg fajok, ezen belül is Európában az úgynevezett Thelazia callipaeda szemféreg okoz. Régebben „keleti szemféregnek” is nevezték, mivel eredetileg ez a parazita a Távol-Keletről származik.

Elsősorban kutyákban okoz szemférgességet, de szórványosan macskákban is előfordul. Utóbbi állatoknál ritkább a megjelenése, köszönhetően a macskák tisztálkodási szokásainak.

Az első európai esetet Olaszországban írták le 1989-ben, azonban az elmúlt évtizedekben egyre növekvő mértékben jelentkezett számos más európai országban is. Magyarországon az első esetet 2014-ben jelentették, azonban évről évre egyre több esetet dokumentálnak. Sajnos 2018-ban jelentős mértékben megnőtt a fertőzött esek száma az egész ország területén.

Hogyan fertőződhet meg a kutyám Thelaziával?

A Thelazia callipaeda első számú vektora/köztigazdája/„terjesztője” Európában a gyümölcslégy (Phortica variegata), mely elsősorban az erdős vidékeken fordul elő. Amikor a légy az érintett egyed könnyéből táplálkozik, akkor jut rá a szemféreg az állat szemére, ahol ezt követően a kötőhártya, illetve a pislogóhártya alatt élősködik tovább.

Emberre is veszélyes?

Hivatalosan embernél is előfordulhat ez a szembetegség, azonban minimális az emberi fertőzések előfordulása.

Milyen tüneteket okozhat?

Az alábbi szemtünetek fordulhatnak elő (általában enyhe, de ritkábban akár súlyosak fokban is): kipirultság („piros szem”), könnyezés (lacrimatio), váladékozás, esetleg hunyorgás, kötőhártya gyulladás, szaruhártya-gyulladás. A szemférgek jellemzően a pislogóhártya mögött bújnak meg, esetenként akár szabad szemmel is észlelhetőek a kötőhártyán, vagy a szemfelszínen. Ha az előbb felsorolt tünetek bármelyikét tapasztaljuk kedvencünkön, mindenképpen javasolt szemészeti szakvizsgálat.

Mi a teendő szemférgesség esetén, hogy lehet kezelni?

A kezelés legfontosabb lépése a szemférgek mechanikai eltávolítása. Általában bódítás szükséges a teljes siker érdekben, de nyugodt, jól rögzíthető állatok esetében éberen, helyi érzéstelenítés mellet is elvégezhető a folyamat. A pislogóhártyát óvatosan elemelve, alapos öblítést követően csipesszel vagy vattapálcával távolítjuk el egyenként a férgeket.  Eltávolításukat követően helyileg nem-szteroid gyulladáscsökkentő szemcseppet, illetve valamilyen szemfelszínt védő szemgélt használunk. Szükséges parazita ellenes szisztémás kezelés is, mely előtt minden esetben szív-és bőrféreg szűrést kell elvégezni. Amennyiben a szűrési eredmény negatív, úgy 4-6 hónapon át javasolt spot-on vagy tablettás parazitaellenes készítmény használata.

Hogyan előzhetem meg a szemférgesség kialakulását kedvencemen?

Megelőzésként kora tavasztól késő őszig javasolt parazita ellenes készítmények használata, mely készítményekről az állatorvos tud tájékoztatás nyújtani. Ez különösen fontos erdős területek közelében élő állatok esetén.

Thelazia - szemférgesség

Copyright 2014 Kisállat Szemészet. Minden jog fenntartva.
error: Content is protected !!